torstai 22. maaliskuuta 2012

ANNI FINAALISSA VAI ANTTI PENAALISSA?

Moro. Kausittain näyttää pompahtavan esille nämä mukavasti aivojumppaa aiheuttavat sananmuunnokset. Osa väestä pongailee niitä luonnostaan ja jatkuvasti, osa on kartalla ohjeistuttuna ja joillekin ne eivät aukea lainkaan.

Kuulemma taannoin TV:ssä olleessa Putous-ohjelmassa niitä taas viljeltiin, esittäjänä oli pastori Luttinen. Tästä voisi yliopistomme tiedotusporukka ottaa kopin ja kirjoittaa seuraavan Pastori-LUTTISET-tiedotteen sananmuunnoksilla viritettynä, erikoisnumerona niiden normaaleiden lisäksi. Wappunumero?

Yliopiston kuppilan pöydillä on ollut Etelä-Saimaa lehden mainoksia, joissa kysellään, onko opiskelijan nenänpää musteessa? Paikalliseen teemaan sopii myös, että Lappeenrannan kaupungin pysäköintifirma on nimeltään Villiparkki.

Pikkupoikana kotona oppi olemaan tarkka näissä asioissa, kun muunnoksia yhtenä kymenä viljeltiin. Isäni kävi aina koettamassa perunoiden kypsyyttä sanoen ”harvassa kypsiä, muttei kyllin harvassa”. Kotini oli normaali ja isäni oli etunimeltään Kai, eikä vastoin odotuksia pena. Äitinikään ei ole hilkkasirviö.

Hiihtokausi on Lapissa parhaimmillaan. Pitää vain toivoa, että Pallaksella yritellään ennen kuin päästään ihailemaan ruskaa pakkasella. Monestihan urheilun jälkeen niskaa pakottaa, mutta se korjaantuu laittamalla pakkelia niskaan.

Metsäteollisuudessa oli aikoinaan kiistaa siitä, kumpi ammattinimike on äijämäisempi; sellun pilaaja vai rullien kutistaja. Arvaahan tämän. Yliopistollamme on pitkään tutkittu sellun pigmenttejä.

Klassinen kuntakarttamme antaa myös tälle alalle mahdollisuuksia. Taistelijaparini Elli Kuuro (onko nimi muutettu?) muistelee usein kaiholla kotikylänsä kulttuurikampanjaa "Kotka lukee". Kempin Jukka esitti omalle kotikunnalleen 1980-luvulla kotiseutukampanjaa Vihti tutuksi. Ei ole kuullut menikö se läpi. Sittemmin Jukka on osallistunut valtakunnallisiin reserviläistapahtumiin joukkueellaan Päättäväiset sissit.

Voisiko johonkin (kesä)yliopistoon tai muuhun tieteen kehtoon rakentaa mallikurssin lukeville tutkille ja/tai penttitervoille, jonka tenttivaatimuksena olisivat seuraavat tämän alan klassikot?

Jussi.X.Hämäläinen; Häipyvät tavut
Jari ”Jallu” Nenonen: Jallun pino
Rudolf Ankku & Pertti Joffan: Paljas uneksija
Teittinen, J. & Lindén, M.: Pentti Hirvonen ja kattilan arvoitus
Teittinen, J. & Lindén, M.: Pentti Hirvonen ja mullistuttuvat äänteet
Kollin kujeet (lasten puuhakirja, vaikea löytää)

Edellä mainitut kirjat ovat muuten ihan aikuisten oikeasti olemassa.

1 kommentti: