tiistai 24. toukokuuta 2011

HUIPPUMALLI HAKUSESSA

Yksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston strategisista alueista on nimeltään ”Tieteellinen laskenta ja teollisten prosessien mallinnus”. Insinööritieteellinen laskenta perustuu luonnonlakeihin (kemiaa, fysiikkaa, termodynamiikkaa,…), joiden avulla luodaan malleja, jotka kuvaavat erilaisia ilmiöitä (reaalimaailmaa). Mallien avulla voidaan tutkia esimerkiksi erotustekniikan yksikköoperaatioita, vaikkapa suodatusta. Mallin avulla tiedetään, mitä tulee oikeasti tapahtumaan, jos esimerkiksi suodatuksessa lämpötila tai suodatuspaine muuttuvat (eli kaikkea ei tarvitse aina todentaa kokeilemalla vaan ne voidaan laskea mallin avulla).

Tieteellisten mallien kehittäminen on suurta ammatillista osaamista vaativaa työtä. Hyvin toimivassa mallissa kyetään yhdistämään alan teoreettinen perusta ja reaalimaailman laitetason ominaisuudet kansainvälisen tason tutkimuksen avulla. Tämän kaltainen työ on rankkaa, eikä aina niin mediaseksikästä, koska työn tulokset menevät kansainvälisille tiedefoorumeille ja harvemmin tavallisille median kuluttajille kotisohvalle telkkarista tarjoiltuna.

Mutta mitä jos kloonattaisiin suosittua TV-formaattia (tämän jutun otsikko) ja sen ominaisuuksia tieteen alttarille? LUT voisi tehdä TV-firman tuotantoyhtiön kanssa sopimuksen, että seuraavat huippumallijaksot kuvattaisiin täällä Skinnarilassa.

Ohjelmassa alipainoiset missukat hiipisivät muotivaatteissaan (tai ilman) laboratorioissa arvioimassa, kenen TIEDEHEPUN kehittämä laskentamalli on paras. Teknillisen tiedekunnan osalta kohteiksi sopisivat tieteellisen laskennan instituutti CEID ja Erotustekniikan keskus CST, joka voisi tarvittaessa myös hoitaa joukosta tippuvien mallien erottamisen. Ja kisassa viimeiseksi jäänyt malli valitsisi sitten sen parhaan tieteellisen mallin - huippumallin.

Tällä konseptilla saataisiin taas kympillä julkisuutta (tai ainakin SEPA-sedän lääkitys uusittua).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti