torstai 16. joulukuuta 2010

STIFF UPPER LIP

Kovasti on viime aikoina puhututtanut tämä Ollilan Jorman brändityöryhmä ja sen esitykset Suomen erikoispiirteiden esiin nostamisesta. Samalla on pullahtanut esiin LUTin oma brändäys, jossa tämänpäiväisen Etelä-Saimaa lehden mukaan lähestytään/puhutellaan abiturientteja rämäkästi. Siitä firmalle pisteet, vaatimattomuus ei näissä asioissa ole kaunista.

Hauska termi tämä brändi, joka on lainasanana kotoutunut suomen kieleen. Usein sanan kuullessani tulee mieleen seuraava ajatuspolku: jalo juoma, jota valmistetaan vain ja ainoastaan Ranskassa Cognagin maakunnassa saadaan myydä konjakkina hyvällä katteella ympäri maailmaa. Periaatteessa sama tuote, joka valmistettu kyseisen maakunnan ulkopuolella missä tahansa on sitten brandyä (kotimaisella lausuttuna siis brändiä).

Sitten jos vielä mennään eteenpäin kohti Suomea, niin törmätään käsitteeseen ”leikattu konjakki”, jonka valmistusmenetelmää taistelija Vanhala ihmetteli Linnan Tuntemattomassa Sotilaassa (…miten konjakkia voi leikata…). Siitä sitten päästään klassiseen kotimaiseen leikattuun konjakkiin, jota on vuosikymmeniä myyty Jaloviinan nimellä, toki myös tunturikonjakkina tämä mainio tuote tunnetaan. Takaisin alkuun. Olisiko ollut suomalaisempaa nimetä koko Ollilan vetämä työryhmä alun perin jaloviinatyöryhmäksi? Ehkä ei, koska arvatenkin sillä nimellä toimivia muitakin kilpailevia innovatiivisia tiimejä saattaa löytyä…

Ei sitä brändiäkään jaksa loputtomasti rakentaa, luovuus tarvitsee aikaa.

Loppuisi jo koulu - saapuisi jo joulu.

Loppuis brändin luominen, alkais brandyn juominen.
Suomelle ja LUTille, koittaa hieno huominen.
Ja radiossa laulaa taas - Jamppa Tuominen.


Maanantaina oli taas tämä Lucia-päivä. Suomen suomalaisille on tutumpi tämä Lusija-päivä, siihen liittynee se joululaulu, jossa joikhataan jotain ”…on vaiennut vaikerrus vankilan…”. Tasa-arvoakin on kotomaassa niin monenlaista.

Otsikossa oli taas AC/DC riimejä. Stiff upper lip termi on hyvä varttuneille miespuolisille insinööreille, koska sen mukaan miehessä voi olla vielä muutakin jäykkää kuin käytös. Sanakirjan mukaan ilmaisu tarkoittaa ”olla näyttämättä tunteitaan”, mutta kuulemma se tarkoittaa muutakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti