tiistai 14. syyskuuta 2010

SMELLS LIKE TEEN SPIRIT

Lapsuuteni ei ollut raumaattinen. Tämä siksi, että en ole Raumalta kotoisin vaan Valkeakoskelta, kuten harvat lukijani ovat ehkä tiedostaneet.

Koskiin (= Valkeakoski) ei liity paljon muita traumoja kuin se, että pienenä ärsytti, kun kotipaikkakuntani tuli ilmi. Aina sanottiin, että siellä haisee. Kyllä haisikin, mutta rahallehan siellä kärysi. Haju johtui pitkälti silloisesta Yhtyneiden sulfiittisellutehtaasta, joka muikeiden käryjen lisäksi välillä tuprautti ilmoille glaubersuolaa, joka valkaisi maan keskellä kesääkin.

Sulfiittisellutehdas olisi muuten nykyisen biojalostamokeskustelun aikaan kova juttu. Sivutuotteena tulisi automaattisesti sulfiittispriitä (paljon puhuttua bioetanolia) ja muitakin komponenttilähteitä olisi mukavasti tarjolla jatkojalostettavaksi. Luultavasti sulfiittiprosessiin liittyvät 1960-luvun ympäristöongelmat olisi saatu hoidettua jo aikaa sitten.

Haiseeko Raisiossa ja jos, niin mille? En muista kenenkään ottaneen tätä kiperää kysymystä esille. Voiko Raisio paikkakuntana olla neutraali? Jos karttaa katsoo, niin se sijaitsee suunnilleen puolivälissä Pallivahaa (osa Turun kaupunginosaa Kärsämäkeä) ja Lemua (= sikäläinen kunta). Ja lopun arvaatte…

Otsikko oli taas laulu- ja soitinyhtye Nirvanan 1991 julkaistun Nevermind-levyn tunnetuin kappale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti