perjantai 10. syyskuuta 2010

ROSKAA JA SIVISTYSTÄ

Pidettiin maanantaina taloyhtiön hallituksen kokous. Erehdyin ihmettelemään ääneen, että miten kesällä roskalaatikot olivat usein täynnä, vaikka osa asukkaista oli mökeillä. Sain valaistusta asiaan. Roskalaatikkoomme kuulemma tulee roskia muualtakin kuin omasta taloyhtiöstä. Aktiiviset, minua enemmän kotona olevat asukkaat olivat bonganneet autoja (ei meidän talon ihmisiä), jotka olivat piipahtaneet pihassamme ja käyneet laittamassa jätesäkillisen roskia meidän roskikseen. En ollut uskoa kuulemaani.

Sain lisävalaistusta asiaan. Yksi taloyhtiömme hallituksen jäsen, jolla on vapaa-ajan asunto Puumalassa, kertoi samanlaisesta ilmiöstä. Heillä on mökkitien alussa kimpparoskikset, joita säännöllisesti tyhjennellään. Kesä-heinäkuussa sotku on kuulemma kuitenkin valtava, koska kesämökeilleen tulevat ”helsingin herrat” tuovat farmarivolvoillaan ensin kotoaan jätesäkillisen roskia mukanaan ja sitten viikonlopun vietosta lähtiessään tiputtavat keräykseen toisen säkillisen. Vaatii yritystä, että viikonlopun aikana mökillä pystyy tuottamaan jätesäkillisen roskia, koska suurimman osan niistä voisi turvallisesti polttaa tai kompostoida.

Edellä kuvattu roskaaminen on kaukana sivistyksestä, johon otsikossa viittasin. Pääsin sivistymään, kun eduskunnan sivistysvaliokunta kävi yliopistolla kylässä. Pidin heille päivällä kuivan palopuheen märästä aiheesta – vedestä. Illalla juteltiin sitten heidän kanssaan enemmänkin. He tuntuivat aidosti kiinnostuneilta yliopistostamme ja tykkäsivät kovasti ohjelmasta, hyvä niin.

Viime viikon blogi meni munilleen ja tämäkin oli (vähintään otsikoltaan) roskaa. Mitähän seuraavaksi? Kuinka alas vajoan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti