torstai 3. kesäkuuta 2010

ROCKAAKO NYM? ENTÄ NoFS?

LUT Erotustekniikan keskus isännöi ensi viikolla kahta kansainvälistä konferenssia, NYMmiä ja NoFSia. NYM on järjestyksessään 12. Network Young Membrains tapahtuma, joka kokoaa membraanitekniikan nuoria tutkijoita Lappeenrantaan ympäri Eurooppaa. NoFS on järjestysnumeroltaan 13. Nordic Filtration Symposium, joka keskittyy kiintoaineen erottamiseen nesteestä. Yhteensä näihin tilaisuuksiin tulee noin 150 osallistujaa ympäri maailmaa. Lisätietoja tapahtumista http://www.lut.fi/en/cst/events/nym12 ja http://www.lut.fi/en/CST/events/nofs2010

Ajattelin tähän juttuun kirjoittaa kansainvälisten konferenssien valmistelusta ja vaikutuksista. Jutun ensimmäiseen kappaleeseen osui kuitenkin taikasana Young, josta ei voi tulla mieleen mitään muuta kuin toissailtainen hurmoshetki Tampereella Ratinan Stadionilla, jolloin lavalle astui AC/DC, jossa soittaa kaksi Youngin veljestä. Mutta oikeastaan tieteellisellä konferenssilla ja rockkonsertilla on paljon yhteistä.

Kansainvälisen konferenssin saamisesta pitää yleensä kilvoitella muiden tarjokkaiden kanssa vuosi pari ennen h-hetkeä. Järjestäjällä pitää olla uskottavat resurssit ja tahtotila, jotta valmistelut saadaan ajoissa hoidettua. Esiintymispaikka tai stadion pitää varata ja ennakkomainonta aloittaa hyvissä ajoin, jotta saadaan parhaista abstrakteista juuri oikeat mukaan. Konferenssijulkaisun kasaaminen muistuttaa bändin biisilistan tekemistä; missä järjestyksessä jutut vedetään.

Hirvittävä määrä työtä, ja usein vielä lähes talkoilla, tehdään ennen tapahtumaa. Ensi viikon konferenssien valmistelu alkoi jo viime vuoden syyskuussa. Osallistujamäärä yleensä elää lähes kalkkiviivoille asti, joka taas vaikuttaa kahvi- tai lounasvarauksiin ja moneen muuhun. Pientä säätöä tulee aina. Varsinainen tapahtuma tehdään osallistujille, ei itselle. Heille annetaan ammattimaisesti paketoituna alan uusin tutkimustieto suullisten esitysten, postereiden, konferenssijulkaisun ja oheismateriaalin muodossa. Samaan pakettiin pitää vielä saada mahtumaan ikimuistoinen tunnelma, jonka aikaansaaminen on vaativampaa kuin muun materiaalin. Rock-puolella vastaava setti olisi livekeikka, siitä tehty livelevy ja bändipaita.

Osallistujat tapaavat paljon saman alan ihmisiä (vrt. rockkonsertti) ja saavat uusia tuttuja. Tilaisuudet ovat erinomaisia paikkoja henkilökohtaisen verkoston laajentamisessa, josta on etenkin nuorille tutkijoille hyötyä karriäärin myöhemmissä vaiheissa. Hyvällä konferenssilla pitää olla myös hieman tuuria. Islannin tulivuoret eivät saa purkautua ensi viikolla ja kelikin saisi olla edes siedettävä. Osa osallistujista tulee Suomeen ensimmäistä kertaa ja on hienoa jättää etenkin heille myönteinen muistijälki maastamme ja tavastamme toimia.

Konferenssiemme valmisteluporukka on ammattitaitoista ja joustoa löytyy yllättävienkin tilanteiden hoitamiseen. Olen varma siitä, että tapahtumiimme osallistuvat tulevat olemaan samankaltaisessa hurmostilassa kuin minä nyt AC/DC:n jäljiltä.

Ja vastaus otsikon kysymykseen on; KYLLÄ ROCKAA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti