lauantai 15. syyskuuta 2012

VIELÄ VIHREÄMPI KAMPUS


Huh. Viime tiistaina loppui vaellukseni Vuoden yliopistolaisena, kun uusi freesi valinta julkaistiin. Onnea vaan Kuisman Mikolle; hän on erinomainen valinta. Tämä ei minun kohdalta tarkoita sitä, että palaisin vuoden kestäneen ”empaattisen kivakauden” jälkeen omaksi synkäksi itsekseni siitä huolimatta, että joskus opiskeluaikoina kilvoittelinkin lääninsynkkiön tittelistä muutaman muun umpimielisen toverini kanssa. Eiköhän tämä häsläämiseni jatku lähes ennallaan.

Söin viikolla lounaaksi annoksen nimeltään kukkoa viinissä. Aikuisten oikeasti; siitä oli pirun hankala löytää sitä kukkoa ja vielä hankalampi oli löytää tai maistaa viiniä. Voisiko tätä jaloa klassikkoruokaa jalostaa perusinsinööreille, etenkin mökkikäyttöön, muotoon rokkikukkoa kaljassa? Siis rammari pöydälle ja keissi auki.

Viikolla osallistuin myös Green Campus konseptin edistämisen kehittämispalaveriin. Mukavahenkisessä tilaisuudessa ideoitiin lisää vihreyttä Skinnarilaan. Ehdotin, että kampusalueella ei saisi myydä enää muuta tupakkia kuin vihreää Norttia (onko sitä enää?). Massiiviset parkkipaikat, etenkin Saimaan AMK:n takana, voisi päällystää vihreällä asfaltilla, jollaista kuulemma löytyy.

Kehittämispalaverissa pohdittiin myös keinoja, joilla innovaatioympäristölle tyypillistä eri alojen asiantuntijoiden kohtaamisia voisi lisätä. Tämä onnistuu helpoiten sulkemalla vuoroviikoin aina yhden rakennusvaiheen vessat, jolloin hätä keinot keksii, eli on pakko siirtyä asioimaan jonnekin muualle – ja ehkä tavata uusia mielenkiintoisia työtovereita eri tiedekunnista ja laitoksilta.

Perinteisillä tehtaan porteilla oli jo kauan aikaa sitten infotauluja, joissa kerrottiin, montako työpäivää on tehty ilman työtapaturmia. Samaa ideologiaa voisi käyttää kääntäen yliopistolla. Asennetaan pääsisäänkäynnin yhteyteen hyvin näkyvään paikkaan infotaulu, jossa kerrotaan, montako päivää on kulunut edellisestä keksintöilmoituksesta. Kun luku kasvaa, niin oman organisaation innovaattoreille luulisi tulevan paineita laittaa uusia ideoita prosessiin, ettei häpeällinen luku enää kasvaisi. Teknologia- ja innovaatiopalveluissa Tanjalla ja Terolla olisi nappi, josta taulun saa nollata aina kun uusi keksintöilmoitus kirjataan vastaanotetuksi.

Vihreän kampuksen pitäisi sisältää myös rentoja ja ainakin lievästi itseironisia piirteitä. Innovaatiotutkimuksissa on moneen kertaan osoitettu, että rento ja avoin ilmapiiri auttavat innovaatioiden ja huippututkimuksen luomisessa. Edellä kuvattua näyttöä voisi käyttää tässäkin. Montako tuntia/päivää/viikkoa/kuukautta on kulunut ilman yhtään hyvää ideaa?

Huomaan kyllä itsekin, että olipa surkea kirjoitus tällä kertaa. Minulle voisi blogiin laittaa mittarin, että montako ihan paskaa juttua on tullut kirjoitettua siedettävien/kelvollisten välissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti